Декларация за прибиране и маршрутна карта (1).docx (13661)     

               

                                                         

                                                                                      

 

 

 
 
                                        

                      


                    Уважаеми родители,

 

          Благодаря ви, че избрахте нашето училище.

          Знам, че сте изпълнени с трепет, с надежда и

упование, поверявайки вашето съкровище в ръцете ми.

Аз приемам като ценен дар доверието ви - да съм 

водител на вашето дете в тъй важните години от живота му.

         Знам още, че децата са огледало на родителските

и учителските модели. Те научават това, което са изпитали и усетили. Ако са обичани, ще се научат да обичат.

         Всички искаме най-доброто за децата си. Щом знаем какво искаме, можем да го постигнем. 

Ще ви очаквам заедно да решаваме проблемите, заедно да се радваме на успехите.

Само заедно ще успеем!

          От тази учебна година вашите първокласници имат собствен сайт, който направих с много обич и който предстои да се напълни с още съдържание.

          В него ще научавате актуални новини за живота

на класа, както и полезни материали, които може

да са ви в помощ за възпитанието и подготовката

на детето ви за училище.

 

С благодарност за доверието: Мариана Анаткова

 

 

 

 

 

Когато си мислиш, че не те гледам

Съобщението, което всеки възрастен трябва да прочете, защото децата наблюдават и правят това, което ти правиш, а не това, което казваш.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях, че закачи първата ми картина на хладилника и веднага поисках да нарисувам друга.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как нахрани изгубено коте и научих, че е добре  да си мил с животните.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как направи любимата ми торта за мен и научих, че малките неща могат да бъдат най-специалните неща в живота.

Когато мислеше, че не те гледам, аз чух как каза една молитва и аз знаех, че някъде има Бог, с когото винаги мога да говоря и се научих да вярвам в Господ.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как приготви храна и я занесе на приятел, който беше болен и научих, че ние всички трябва да помагаме грижейки се един за друг.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как отдели от времето и парите си, за да помогнеш на хора, които нямат нищо и научих, че тези които имат нещо трябва да дават на тези, които нямат.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се грижиш за нашата къща и всеки в нея и научих, че трябва да се грижим за това, което ни е дадено.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се справяш с отговорностите си, дори когато не се чувстваш добре и научих, че би трябвало да бъда отговорен когато порасна.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях сълзите в очите ти и научих, че понякога биваш наранен, но няма нищо страшно в това да поплачеш дори.

Когато мислеше, че не те гледам, аз видях как се безпокоиш и исках да бъда всичко онова, което бих могъл да съм.

Когато мислеше, че не те гледам, аз научих най-много от уроците на живота, които трябва да знам, за да бъда един добър и творчески човек, когато порасна.

Когато мислеше, че не те гледам, аз те погледнах и исках да ти кажа “Благодаря!” за всички онези неща, които видях, когато ти си мислеше, че не те гледам.

Изпращам това на всички онези хора, които зная, че правят толкова много за другите като си мислят, че никой не ги вижда.

Всеки от нас, родител, дядо и баба, роднина или приятел оказва влияние в живота на едно дете. Днес казах една молитва за теб. Как ще докоснеш нечий живот днес?

 

 


               Размисли на една майка


Дадох ти живот, но не мога да го живея вместо теб.

Мога да ...ти преподам всичко, но не мога да те накарам да научиш нeщо.

Мога да ти давам напътствия, но не винаги ще съм там, за да те водя.

Мога да позволя свободата ти, но не мога да отговарям за нея.

Мога да те заведа на църква, но не мога да те накарам да повярваш.

Мога да те науча кое е правилно и кое грешно, но не мога да решавам вместо теб.

Мога да ти дам любов, но не мога да те принудя да я изпитваш.

Мога да те уча да бъдеш приятел, но не мога да те направя такъв.

Мога да те уча да споделяш, но не мога да те направя щедър.

Мога да те уча на уважение, но не мога да те накарам да покажеш чест.

Мога да скърбя за оценките ти, но не мога да те накарам да учиш.

Мога да те посъветвам относно избора на приятели, но не мога да ги избера вместо теб.

Мога да ти разкажа за алкохола, но не мога да ти кажа ”Не, не го прави.”

Мога да те предупредя за опасността от наркотици, но не и да предотвратя употребата им от теб.

Мога да те науча как да постигаш целите и мечтите си, но не мога да ги постигна вместо теб.

Мога да те науча на доброта, но не мога да те принудя да бъдеш мил.

Мога да те предупредя за греха, но не мога да създавам твоя морал.

Мога да ти кажа как да живееш, но не мога да ти дам вечен живот!

 

  

ДЕТЕТО И ЗОДИЯ

 

 

 

 

ОВЕН

Детето Овен има огромен, неизчерпаем запас от енергия. То не е в състояние да сдържа импулсите си, във всичко иска да участва и да бъде първо. Грешките му обикновено са от невнимание и прибързване. Малкият Овен тежко понася упрек или подигравка. Може да реагира светкавично като направи още

по-голяма грешка или да се заинати и да откаже да направи какъвто и да е опит да поправи стореното. Нуждае се от силна доза поощрение и непрекъснато засвидетелстване на родителка вяра в неговите способности и най-вече в умението му да се справя САМ. Има потребност от малко да се занимава със спорт.

ТЕЛЕЦ

Детето Телец гледа на света с очите на художник. То възприема форми, цветове и звуци, за които само хората от неговата порода имат сетива. То не бърза, с каквото се захване го прави бавно, премерено и с вкус. Може да закъснява за час, може да си предаде последно домашното, но то ще бъде най-красиво написано и с най-хубавите рисунки. Малкият Телец е прагматичен и ще влага усилия и време в онези учебни предмети, които счита за полезни. Склонен е да формира комплекс към вещите, затова родителите трябва да се постараят да има всичко необходимо и то да е с високо качество.

БЛИЗНАЦИ

На детето Близнаци учението се отдава с лекота. Има много добра памет, в която складира всичко още в учебните часове и му трябва много малко време в къщи, за да си подготви уроците. Трудности има в горните класове, когато материалът е с голям обем и иска по-дълго време да се учи, а моделът за постоянство и търпение не е усвоен. Често срещан при Близнаци е синдромът на неустойчивото внимание, което кара някои учители поради неразбиране да обявят детето за бавноразвиващо се.
Малките Близнаци са много податливи на чуждо влияние и родителите трябва да обръщат повече внимание на приятелите, с които детето им дружи.

 

РАК

За детето Рак периодът на преминаване от домашната към училищната среда е труден до момента, в който се почувства в свои води, т.е. когато усети, че е харесвано от съучениците си и от учителите. Тогава училището става втори дом за него. Усвояването на учебния материал не върви гладко, на приливи и отливи, със силна привързаност към предмети, които му се отдават. В къщи има нужда от силен родителски контрол, за да бъде изрядно с домашните си.
Лунното дете има склонност да формира чувство за вина по най-дребни поводи, затова трябва да му се отправят забележки по много деликатен начин. То реагира остро на микроклимата в семейството и рязко влошава успеха си, когато отношенията мужду родителите са обтегнати.

ЛЪВ

Детето Лъв обича изявата. За него училището е сцена,на която може да демонстрира своите многобройни таланти. Обича да бъде в центъра на вниманието на съучениците си и на учителите.То е изпълнено с енергия, целеустремено и самолюбиво, затова когато усети сила в себе си да изпъкне в някаква област, дава всичко, на което е способно, за да играе главната роля. Най-травмиращо за детето Лъв е, когато социалният и материален статус на семейството, го поставя на опашката на класа, на приятелския кръг.

ДЕВА

На меркуриевото дете от зодия Дева пъпът му е хвърлен в училище. То с лекота преминава през този етап от живота си като обикновено не създава проблеми на родителите си, свързани с оценки и усвоявяне на знания. Има склонност да формира ниска себеоценка и се нуждае от позитивна подкрепа, за да си поставя по-високи цели и да напредва. Девата е пословична със своето трудолюбие и постоянство и затова успява тихо, незабележимо, но настойчиво да следва своя път и да се изкачва стъпало по стъпало нагоре.

 

 

ВЕЗНИ

Детето Везни обича да живее в хармония с всички, да е добре прието и да бъде харесвано, затова се старае всячески да поддържа доброто настроение на околните. Може да обръща повече внимание на това как изглежда и да се застоява дълго пред огледалото, повече отколкото над учебниците. Ако няма достатъчен родителски контрол лесно се понася по течението. Често притежава дарба да играе, пее, свири или рисува, но е необходима голяма и продължителна подкрепа от страна на семейството, за да постигне добри резултати. Трудности във възпитанието му създава недостига или понякога направо липсата на състезателен дух и борбеност. Ролята на родителите е да подкрепят в детето си Везни целеустременост и взимането на самостоятелни решения.

СКОРПИОН

Детето Скорпион от малко държи да налага свои правила, с които другите деца трябва да се съобразяват. Кръгът му от приятели не е голям, но който влезе в него, остава там дълго – докато не опровергае оказаното му доверие. На родителите се предоставя нелеката задача да насочват мощната плутонова енергия в правилната посока. Малкият Скорпион може да се справи с всичко, което си постави за цел, без да се щади, и обикновено успява да бъде между най добрите. Но също така може да бъде и между най-лошите – стига да намери основание за това. Чувствителната му природа реагира остро на всяка промяна в семейната среда, най-вече на лъжата и лицемерието.

СТРЕЛЕЦ

Детето Стрелец е ученолюбиво и обикновено родителите нямат проблеми с него в началното, и в първите класове на средното училище. В горния курс обаче многостранната му природа го отвява в толкова много посоки, че е необходимо родителите да налагат ограничения върху заниманията му, за да може все пак да завърши гимназия и да влезе във ВУЗ – където му е мястото. Малкият Стрелец мисли идеалистично и глобално, затова от малко трябва да му се обяснява, че оценките в бележника имат значение и че дипломата не е просто къс ненужна хартия. За него е много полезно да пътешества по страната и в чужбина, да има достъп до колкото се може повече полезна информация за света, да учи чужди езици, което удовлетворявайки любознателността му да разширява хоризонта му.

КОЗИРОГ

Детето Козирог е възрастен индивид в детско тяло. Още 3-4 годишно ще учудва близките си със сериозни въпроси от рода на “Защо живеем, след като ще умрем?”. От малко може да е много вглъбено и дисциплинирано, съсредоточавайки вниманието си в някакво любимо занимание, а уроците си да готви между другото. Обикновено е отличен ученик, но ако някой учител не му допада, зарязва предмета му. Малкият Козирог отрано има визия за това в каква област на знанието има потенциал и какъв иска да стане. Колкото и малка дарба да има в нещо, в крайна сметка с много труд и постоянство ще я развие във възможно най-широките и граници. Детето Козирог уважава авторитета на възрастните и добре се разбира с родителите си, с бабите и дядовците, дори нещо повече, ако се налага, още в ранна възраст може да поеме върху плещите си грижата за близките си.

ВОДОЛЕЙ

Детето Водолей е независимо и дръзко, и показва своята уникална природа още докато е с памперси. В училище ще напредва, ако му е интересно. Тежко и горко на учителите, които не владеят добре предмета си – подигравките няма да им бъдат спестени. Създавайки кръг от съмишленици, категоричният малък Водолей не цепи басма никому. Обича интелектуалните предизвикателства и с желание се включва във всякакви състезания и конкурси, където печели първите места. Обикновено има разнообразни интереси, които изпробва последователно в годините, но в крайна сметка сатурново-урановата му натура се ориентира в една посока, където влага цялата си енергия и постига отлични резултати. Това рядко се случва без твърд контрол от страна на родителите. И с много любов, разбира се.

РИБИ

Детето Риби е благодат както за родители, така и за учители. То е отзивчиво, старателно, винаги изрядно и готово с домашните си, като междувременно е помогнало на половината клас да си реши задачите. Ако е прекалено обгрижвано като малко, заради крехкото си здраве, ще му бъде по-трудно впоследствие да се откъсне от опеката на родителите. Стаята и вещите на малката Рибка, а и на голямата, са в особено състояние на подреден хаос, в който единствено тя може да се ориентира. Но пък с приятелите нещата са регулирани – те говорят, тя слуша и съчувства. В учението напредват онези Рибки, които си поставят цели и не се губят по пътя към тях. Най-големият проблем за родителите е да се преборят с нерешителността и апатията, които ги обхващат в определени периоди.

 

   НЯКОИ  ФАКТИ

  •  75% от децата са склонни да дадат лична информация.
  •  89% от сексуалните предложения към деца са направени в Интернет.
  •  Само 25% от тези деца споделят със своите родители.
  •  Децата прекарват над 30 часа седмично онлайн, от които над 3 часа в сайтове за   запознанства и социални мрежи.
Действия, докато детето е онлайн:
  • Наложете правила за безопасно ползване на Интернет и следете за тяхното спазване.
  • Ясно установете какви са правата на детето в Интернет

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ

ДЕТСКА КНИЖКА ЗА Web "В мрежата - могъщи и безпомощни" - Тук

Правила за сигурност и безопасност в Интернет-Тук


Child Defender - Програма за защита на детето в Интернет - ИЗТЕГЛИ